کلاریفایر

کلاریفایر چیست؟

كلاريفاير يكی از انواع حوضچه های ته نشينی هستند كه به طور پيوسته كار حذف مواد ته نشين شده را با استفاده از ابزار مكانيكی انجام مي دهند.

كلاريفايرها به طور كلی برای حذف ذرات جامد يا جامدات معلق از مايع با هدف زلال سازی آن به كار می رود.

تفاوت كلاريفاير و تيكنر

تفاوت بين كلاريفاير و تيكنر بسيار ظريف است زيرا از نظر ظاهري يكسان به نظر مي رسند. تيكنرها و كلاريفايرها هر دو براي ته نشيني مواد جامد استفاده مي شوند كه منجر به جداسازي مايعات و جامدات مي شود. تفاوت از اين موضوع ناشي مي شود كه از تيكنرها براي غليظ سازي مواد جامد استفاده مي شود، در حالي كه كلاريفايرها براي تصفيه ي مايعات استفاده مي شوند.

كاربرد كلاريفاير

تصفیه‌ی آشاميدنی

انجام فرآيندهای انعقادی و لخته سازی باعث می شوند ذرات ريز معلق به هم چسبيده و ذرات بزرگتر و متراكم تری تشكيل دهند كه با سرعت و پايداری بيشتری ته نشين می‌شوند. انعقاد و لخته سازی اجازه ميدهد تا جداسازی ذرات در زلال ساز با كارايی و سهولت بيشتری انجام شود كه به صرفه جويی انرژی كمك میكند. جداسازی اجزای ذره با استفاده از اين فرآيندها باعث كاهش حجم فرآيندهای تصفيه‌ی آب پايين دست مانند فيلتراسيون شود. رسوب در تصفيه ی آب آشاميدنی به طور كلی يك مرحله از انعقاد شيميايی و لخته سازی بوده، كه اين امكان را میدهد ذرات با هم در لخته هايی با اندازه‌ی بزرگتر گروه بندی شوند. اين باعث افزايش سرعت ته نشينی مواد جامد معلق می شود و اجازه ی ته نشينی كلوئيدها را ميدهد. پلی الكتروليت ها و سولفات فريك باعث جمع شدن ذرات ريز و معلق در آب ميشوند. قبل از ورود به زلال ساز، ممكن است آب با اين مواد شيميايی منعقد كننده تصفيه شود. پس از انعقاد، ذرات منعقد شده، ذرات متراكم تری را تشكيل ميدهند كه به آسانی ته نشين می‌شوند. سپس آب به زلال ساز ارسال ميشود، جايي كه جداسازی آب زلال از لخته صورت میگيرد. سپس ذرات لايه ای از لجن را تشكيل ميدهند كه نياز به دفع منظم دارد. بعد از آن آب تصفيه شده ميتواند از فيلترهای گرانول عبور داده شود تا ذرات باقيمانده در آب از بين بروند. سپس آب فيلتر شده برای ذخيره و استفاده به يك ايستگاه پمپاژ جريان می يابد.

تصفیه ی فاضلاب

هزاران سال است که از مخازن ته نشينی براي تصفيه ي فاضلاب استفاده شده است. تصفيه ی اوليه ی فاضلاب، با حذف مواد جامد شناور و ته نشينی مواد جامد انجام ميشود. مخزن های ته نشينی نهایی كه زلال ساز ثانويه ناميده ميشوند، جهت حذف لجن حاصل شده در فرآیند و زلال سازی نهایی استفاده می شوند.

كاربرد در معدن

روش هايی كه برای تصفيه ی مواد جامد معلق در فاضلاب معدن استفاده مي شود شامل ته نشينی و زلال سازی لجن و فيلتراسيون می باشد. پس از حل سنگ معدن، محلول اشباع در يك مخزن ته نشينی بزرگ پمپ می شود و سنگ و خاك رس در كف ته نشين ميشوند.

کلاریفایر
کلاریفایر

 

انواع کلاریفایر

کلاریفایرها عموما بر اساس ساختمان ظاهری آن ها تقسیم میشوند اما در این بین تقسیم بندی های متفاوت دیگری نیز بر اساس عملکرد دستگاه کلاریفایر دارند از انواع شناخته شده آن ها به دو گروه مدور، مستطیلی ، تک عبور و جهت بالا میتوان اشاره کرد.

کلاریفایر مدور

کلاریفایر مدور یا کلاریفایر دایره ای شکل یکی از انواع کلاریفایر است که در زمینی به حداقل قطر ۳ متر نصب میشود. با توجه به ساختمان بدون زاویه این مدل، نصب تجهیزات لجن روبی یا فلاشینگ به راحتی صورت میپذیرد. مواد ته نشین شده در کف و لخته شده به وسیله منعقد کننده ها در حوضچه ته نشینی طی عملیات لجن روبی شسته و تخلیه میشوند.

کلاریفایر مستطیلی

کلاریفایر مستطیل شکل یا کلاریفایر مربع شکل انواع دیگری از کلاریفایر ها است که با توجه به شکل ساختاری خود طرفداران زیادی دارد. ساختمان این دستگاه کلاریفایر به شکل یک حوضچه یا استخر مستطیل شکل است که یک فصل مشترک با حوضچه یا منبع کناری خود دارد همین امر سبب شده که هزینه ساخت کلاریفایر مستطیل شکل بسیار کاهش پیدا کند و استفاده از این مدل مقرون به صرفه باشد.

کلاریفایر تک عبوری

ساختمان این نوع کلاریفایر با دو مدل قبلی تفاوت اساسی دارد، ساختمان این مدل که به حالت افقی ساخته میشود، در ۳ بخش تقسیم بندی شده است. بخش اول در این مدل مکان اختلاط آب و مواد منعقد کننده شیمیایی است که به وسیله همزن با دور تند این کار را انجام میدهد.

بخش دوم کلاریفایر تک عبوری شامل محفظه ای است که همزن با دور کند در آن حرکت میکند و فضا را برای ته نشینی رسوبات فراهم میکند. در بخش سوم یک خروجی برای تخلیه رسوبات و لجن های ته نشین شده از کف حوضچه یا استخر تعبیه شده است.

کلاریفایر بالا رو

کلاریفایر جریان در جهت بالا یا کلاریفایر بالا رو از انواع دیگر دستگاه کلاریفایر است که عملکردی شبیه به نوع تک عبوری داشته اما از نظر ساختمان و تقسیم بندی شبکه ای متفاوت است. این دستگاه شامل یک بخش بوده که فرآیند لخته سازی و انعقاد ذرات در یک اتاق صورت میگیرد.

کلام آخر

مجموعه مبنا صنعت اسپادانا  فعالیت خود را از سال ۱۳۸۶ آغاز کرد و با سابقه طولانی خود در ارائه  طراحی یک واحد آبرسانی صنعتی،اجرای تصفیه خانه آب و پساب،اجرای آبرسانی به صنایع،اجرای شبکه انتقال پساب،ساخت فیلتر شنی،کلاریفایر یا زلال کننده،ماشین ریکلایمر،اجرای پروژه های EPC،ریخته گری اسلب،ایستگاه تقلیل فشار،طراحی و ساخت غبارگیرهای صنعتی، طراحی و ساخت کولینگ تاور تبخیری و هیبریدی،تصفیه آب به روش RO،اجرای پروژه‌ های صنایع فولاد سازی؛ ساخت فیلتر شنی با بهترین کیفیت میباشد.