اجرای پروژه های EPC به چه صورتی است؟
اصطلاح EPC برای قرارداد، پروژه و یا پیمانکار و شرکت ها به کار می رود. جهت اجرای پروژه های EPC باید به عقد قرارداد پرداخت. قراردادهای EPC به قراردادهایی گفته می شود که طبق آن، کارفرما انجام کلیه ی فعالیت های یک پروژه شامل مهندسی و طراحی، خرید و تامین تمامی اقلام و تجهیزات و در نهایت ساخت، اجرا و نصب را به یک پیمانکار می سپارد.
به طور کلی واژه EPC مخفف کلمات Engineering/Procurement/Construction به معنی مهندسی و طراحی/تامین و تدارکات/ساخت و اجرا است.
قراردادهای EPC چه پیشنیازهایی لازم دارند؟
توانایی دستگاه اجرایی در تعریف دقیق و کامل پروژه و تفاهم دوجانبه مابین دستگاه اجرایی و پیمانکار در خصوص محدوده و هدف پروژه
توانمندی دستگاه اجرایی از حیث مدیریت پروژه
تأمین اعتبار مورد نیاز و دسترسی به آن در موعدهای از قبل تعیین شده
وجود پیمانکار توانمند که دارای ویژگیهای یک پیمانکار عمومی و یک مشاور به صورت توأم باشد.
وجود مشخصات و الزامات فنی استاندارد و تثبیت آن در ابتدای کار.
ویژگیهای قراردادهای EPC چیست؟
سرعت اجرای پروژه های EPC بیشتر بوده و با انجام سریع کار، پرداختهای مورد انتظار نیز به موقع میبایست انجام گردد.
کارفرما و مشاورین باید به مهارت و تجارب پیمانکار برای اجرای پروژه های EPC اعتماد داشته باشند و در نتیجه به غیر از مواردی که پیمانکار از وظایف خود به صورت اساسی و کلی عدول میکند، لازم نیست در کار پیمانکار دخالت نموده و یا پیشنهادات را با تأخیر طولانی مورد بررسی قرار دهند.
فعالیت کارفرما و مشاورین وی بیشتر در فرآیند مناقصه و نظارت عالیه در طول طرح خواهد بود. بعنوان یک قانون کلی هر عیب و نقصی که در محدوده تعریف شده کار حادث شود مسئولیت پیمانکار خواهد بود و ریسک
و مسئولیت اجرایی از کارفرما به پیمانکار منتقل میشود.
یکپارچگی در خرید تجهیزات و کالا خصوصا خریدهای خارجی، مدیریت آن را بسیار آسانتر کرده و به صرفه تر نیز صورت خواهد پذیرفت.
پیمانکار EPC شرکتی است که در عین برخورداری از توان مالی مناسب در سه زمینه متفاوت مهندسی، تدارکات و اجراء دارای تجربه و توانمندی کافی باشد.
فازهای یک پروژه با این قرارداد
فاز مهندسی یا طراحی:
در این مرحله از پروژه مدارک، اسناد و نقشههای مورد نیاز جهت طراحیهای آتی، خرید تجهیزات و مواد و نصب و اجرای مواد و تجهیزات انجام میگیرد. در این مرحله معمولا پیشرفت پروژه بر اساس مراحل طراحی و میزان نفر ساعت لازم جهت تکمیل طراحی برنامه ریزی و کنترل میشود.
فاز خرید یا تدارکات:
در این مرحله اقلام ، تجهیزات و مواد مورد نیاز جهت اجرای پروژه های EPC تهیه میگردد. در این مرحله معمولا پیشرفت پروژه بر اساس مراحل خرید و هزینه (در برخی موارد زمان یا ترکیبی از هزینه و زمان) لازم جهت تکمیل خرید برنامه ریزی و کنترل میشود.
فاز نصب یا اجرا:
در این مرحله تجهیزات و مواد پروژه نصب یا اجرا میگردند. در این مرحله معمولا پیشرفت پروژه بر اساس احجام و مقادیر کاری لازم جهت تکمیل خرید تجهیزات صورت میگیرد.
مزایای استفاده از قراردادهای EPC
مهمترین مزیت استفاده از قرارداد EPC عدم وجود پیمانکاران متعدد برای ساخت و اجرای پروژه های EPC میباشد. قرارداد EPC برای اجرای پروژه با یک پیمانکار منعقد میشود و این پیمانکار مسئولیت طراحی و ساخت پروژه را بر عهده خواهد گرفت و ملزم است تا ظرف مدت مشخص و مطابق با مشخصات درخواستی کارفرما، پروژه را تکمیل نماید.
قرارداد EPC همانطور که گفته شد، به شکل قیمت مقطوع منعقد میشود و این امر موجب میشود که تعهدات مالی کارفرما از ابتدا مشخص باشد و تحت تاثیر تغییرات در اوضاع و احوال حاکم بر پروژه قرار نگیرد.
قرارداد EPC نسبت به قراردادهای سنتی در خصوص اجرای پروژه، سرعت بسیار بیشتری دارد. چرا که در قراردادهای سنتی طراحی و ساخت دو بخش جداگانه تلقی میشدند و تا زمانی که طراحی صورت نمیگرفت، عملیات ساخت نیز به انجام نمیرسید. در حالی که در قرارداد EPC تمامی این کارها به شکل مجموعهای واحد در اختیار پیمانکار قرار میگیرد و طبعاً سرعت کار بالا میرود.
معایب استفاده از قراردادهای EPC
قراردادهای EPC با توجه به مطالبی که گفته شد، حجم زیادی از ریسک و مسئولیت طراحی و ساخت اجرای پروژه های EPC را بر دوش پیمانکار میگذارد و این امر موجب میشود که پیمانکار در مقابل مسئولیتها و تعهداتی که پذیرفته است، مبلغ قرارداد را تا حد امکان بالا ببرد. این امر موجب گرانشدن این قراردادها برای کارفرما میشود.
یکی از ویژگیهای مهم قراردادهای EPC در قیاس با قراردادهای سنتی اجرای پروژه این است که نقش کنترلی و نظارتی کارفرما را تا حد بسیار زیادی کاهش داده است. این کاهش نقش نظارتی راه را برای پیمانکار جهت کمکردن کیفیت اجرا برای سود بیشتر باز میکند.
قرارداد EPC با توجه به این که حجم وسیعی از تعهدات را بر پیمانکار تحمیل میکند، نیاز به داشتن پیمانکار حرفهای و متخصص چه در زمینه طراحی و چه در حوزه ساخت دارد. یافتن چنین پیمانکاری برای کارفرما از سختیها و معایب استفاده از این مدل قراردادی میباشد.
کلام آخر
مجموعه مبنا صنعت اسپادانا فعالیت خود را از سال ۱۳۸۶ آغاز کرد و با سابقه طولانی خود در ارائه طراحی یک واحد آبرسانی صنعتی،اجرای تصفیه خانه آب و پساب،اجرای آبرسانی به صنایع،اجرای شبکه انتقال پساب،ساخت فیلتر شنی،کلاریفایر یا زلال کننده،ماشین ریکلایمر،اجرای پروژه های EPC،ریخته گری اسلب،ایستگاه تقلیل فشار،طراحی و ساخت غبارگیرهای صنعتی، طراحی و ساخت کولینگ تاور تبخیری و هیبریدی،تصفیه آب به روش RO،اجرای پروژه های صنایع فولاد سازی؛ ساخت فیلتر شنی با بهترین کیفیت میباشد.